dinsdag 23 april 2013

Sushi van Tokyo Kitchen Leiden



Toen ik nog in Almere woonde, toen was het altijd heel simpel. Had ik zin in sushi, dan bestelde ik online bij Sushi De Luxe. Veel keus en een meer dan goede service en goede prijs- en kwaliteit verhouding.

Sinds vorig jaar woon ik in Leiden en hier bleek goede sushi thuis bezorgd krijgen nog best wel een uitdaging. Een groot gemis eigenlijk. Via de sites van thuisbezorgd.nl en justeat.nl  waren er wel een paar mogelijkheden, maar dit waren voornamelijk Chinese restaurants die ook sushi verkochten.

Aangezien ik niet zulke goede ervaringen heb met sushi van de Chinees, besloot ik daar maar van af te zien.(een paar keer gegeten bij  wokrestaurants waar de sushi te droog of niet vers was en vrijwel geen smaak had) En ja, nu scheer ik ze allemaal over één kam.

Het alternatief was om de sushi als vanouds bij Sushi De Luxe te bestellen en dit op mijn werk te laten bezorgen, om het ´s avonds mee naar huis te nemen.

Tot ik niet zo heel lang geleden, per toeval, ontdekte dat Tokyo Kitchen uit Leiden ook sushi kon laten bezorgen. Hoera!!!

Tokyo kitchen is een piepklein zaakje aan de Vismarkt 4, gerund door Takashi Nakanowatari. Het assortiment beslaat diverse soorten sushi en uiteraard ontbreken de edamame boontjes, chuka wakame salade en Asahi biertjes niet.

Inmiddels heb ik al een aantal keer een bestelling geplaatst via zowel thuisbezorgd.nl als justeat.nl en ook al is deze Japanner iets duurder dan die uit Almere. De kwaliteit is meer dan prima en dus absoluut voor herhaling vatbaar!





vrijdag 8 maart 2013

Faalactie Thalys

Een paar weken geleden las ik op de site van Cosmopolitan bij toeval dat Thalys een actie had bedacht in het kader van Internationale Vrouwendag op 8 maart. Voor € 8 per enkele reis naar Parijs, Keulen of Brussel in de periode van 18 tot en met 25 maart.

Ik bedacht mij direct dat dit een perfect verjaardagscadeau zou zijn voor mijn zusje, die 24 maart jarig is. Als verrassing samen een dagje naar Parijs, het Louvre bezoeken, lekker eten in een kleine, charmante bistro en natuurlijk macarons scoren bij Laduree.

Helaas ligt de werkelijkheid iets anders. De actie zou te boeken zijn vanaf 8uur ´s ochtends. En vanaf dat tijdstip lag de site van Thalys er ook al uit. Zelfs met drie browsers open is het me niet gelukt om twee tickets te bemachtigen.



Leuk zo´n actie als lokkertje, waarbij Thalys niet genoeg capaciteit inzet voor de toestroom naar de site. Het zou me niets verbazen als ze helemaal geen 8000 tickets beschibaar hadden. Op Twitter regende het ook klachten. Er waren zelfs vrouwen die naar Station Nord in Parijs gingen, maar bedrogen uitkwamen omdat ze geen ticket, maar alleen een flesje nagellak kregen in 'Thalys-rood'.



Nu, inmiddels 2,5 uur later heb ik besloten het maar op te geven. Ik ga op zoek naar een alternatief cadeau. Gelukkig is mijn zusje niet zo kieskeurig :-)

maandag 25 februari 2013

Bakken met Bol

Twee weken geleden hield Bol.com een wedstrijd via Twitter, waarbij je een 'mannen bakpakket' kon winnen als je aangaf wat het meest romantische was dat iemand voor je gedaan heeft. Hier moest ik toch even over nadenken.

Uiteindelijk besloot ik binnen het 'bakthema' te blijven en te vertellen over die ene (en laatste) keer was dat hij voor mij een cake wilde bakken, maar de eieren vergat omdat hij het recept niet goed gelezen had. Dat was geen succes! (maar wel heel lief) Ik bedacht dat als ik dit pakket zou winnen, ik hem nog wel een keer de keuken in kon sturen om een nieuwe poging te wagen.

Tot mijn verbazing kreeg ik een paar dagen later een tweet van Bol.com waarin stond dat ik het 'vrouwen bakpakket' had gewonnen! Ik wist niet eens dat daar ook een wedstrijd voor was. Hoe dan ook, superleuk!  Afgelopen vrijdag heb ik het pakket (bakvorm, spatel en twee snijplanken) bij het PostNL agentschap opgehaald en binnenkort ga ik maar eens een cake bakken.





woensdag 20 februari 2013

Foodswap Valentijn, wat ik kreeg

Zoals eerder al geschreven in mijn vorige blog, nu een verslagje van wat ik kreeg in mijn Foodswap pakket.

Mijn foodswapper was Marije, een verzamelaar van recepten, die eerlijk bekende wat hulp te hebben gehad van haar man met het bereiden van de lekkernijen uit het pakket.

Ze had een schattig roze notitieboekje toegevoegd waarin ze per opdracht beschreef wat ze hadden gemaakt  (en ook wat was mislukt) en waar van toepassing had ze ook de bron (website of kookboek) vermeld.


Opdracht 1: iets met chocolade
Na een paar mislukte pogingen om fudge te maken, werd het uiteindelijk een heerlijke kokos-chocolade granola uit het Vintage Tea Party Book van Angel Adoree. Zeker twee weken houdbaar stond erbij. Nou, dat gaat de granola niet redden hoor. Want niet alleen door de yoghurt, maar ook uit het vuistje is deze erg lekker.

Opdracht 2: Maak een mix
Dat werd een mix voor scones. Dit wilde Marije eerst niet doen, omdat het haar afgezaagd leek. Maar de scones die ze bij Coffeelicious at trokken haar over de streep. Ik ben er blij mee, want zoals ik eerder al schreef dacht ik altijd dat scones erg moelijk te maken waren. Geheel onterecht! (ik zit een beetje in mijn scone fase denk ik)

Opdracht 3: Iets voor op de scone
Marije had lemon curd willen maken, maar omdat deze gekoeld verzonden zou moeten worden besloot ze ervan af te zien. (Stiekem ben ik daar wel blij om, want ik hou niet echt van lemon curd). In plaats daarvan werd het een chocolade-frambozenjam. die ze hier vond. Deze zet ik op mijn to-do-list, want hij is absoluut de moeite waard om zelf eens te proberen, want ook deze is echt té lekker.

Opdracht 4: Een drankje
Een 'cupcake' thee pakket, met daarin vier verschillende doosjes thee in de smaken 'Sweet Honey', 'Lovely Cherry', 'Strawberry Kiss' en 'Chocolicious'

Opdracht 5: Iets in hartvorm
Ik mag het niet zeggen, maar ik ben zo blij dat haar wafels tot drie keer toe mislukt zijn. Nu had ik als alternatief een GE-WEL-DIGE brownie met pecannoten en dulce de leche. Het recept heeft Marije van deze site gehaald.

Opdracht 6: Iets dat je zelf bij het ontbijt zou willen eten
Een heerlijk kleffe cake met appel en cranberries. Helaas zonder recept.

Opdracht 7: Een cadeautje
Ik kreeg niet één, maar wel drie cadeautjes. Een schattige sleutelhanger met een kleine cupcake eraan, een ansichtkaart (leuk voor Postcrossing!) En een bonbonniere om chocolaatjes of ander lekkers in te doen. Hij heeft al een mooi plekje gekregen op het dressoir.



Ik kan niet anders zeggen dan dat ook deze editie van de foodswap een feestje was! Leuk om te doen en leuk om verrast te worden door iemand die ook van lekker eten houdt.

zondag 17 februari 2013

Foodswap Valentijn, wat ik maakte

Een aantal keer per jaar organiseert Es de Foodswap. Hierin stellen de deelnemers een pakket samen met (huisgemaakte) lekkernijen aan de hand van een thema voor een 'swaptoffer'. Dit keer was het thema een Valentijns liefdesontbijt dat ik mocht maken voor Mireille.

Ik hoefde niet lang na te denken en meldde me gelijk aan. 

De opdrachten waren als volgt:
  1. Chocolade. Natuurlijk. Dat màg niet ontbreken wanneer het om de liefde gaat. Maak/ doe iets met chocolade. Nee, een chocoladereep opsturen is niet de bedoeling.
  2. Maak een mix voor een ontbijtproduct. Bijvoorbeeld scones, broodmix of pancakes.
  3. Maak iets dat op de scones, brood of op je pancakes gedaan kan worden.
  4. Doe iets voor een drankje in het pakket. Dat mag een fles van het één of ander zijn of een mix voor thee. Of pers citrusvruchten en maak er een lekker sapje van.
  5. Hartjes. Maak/ bak/ koop iets dat bij het ontbijt gebruikt of gegeten kan worden in de vorm van een hart.
  6. Maak iets dat je zelf ook bij je liefdes ontbijt zou willen eten.
  7. Koop of maak een leuk cadeautje. Gewoon omdat liefde voor iedereen is.

Opdracht 1:
Deze was voor mij heel simpel. Een tijdje terug kreeg ik via Anouk het recept in handen voor een goddelijke quadruple chocolate brownie

Opdracht 2:
Hier heb ik echt wel even over moeten nadenken. Ik besloot uiteindelijk voor scones met cranberry,  witte en melkchocolade te gaan. Ik had ze zelf nog nooit gemaakt, ik dacht eigenlijk altijd dat het maken van scones best ingewikkeld was. Niets bleek minder waar. 

Opdracht 3:
Iets voor op de scones. Hier wilde ik aanvankelijk een 'clotted cream' of iets met mascarpone maken, maar door tijdsdruk moest ik het wat simpeler houden en werd het een boter, met honing en een klein beetje citroen. Een kwestie van net zo lang mengen en proeven tot het naar mijn smaak was. En uiteraard bakte ik hier een paar scones bij om te proeven of het wel lekker genoeg was ;-)

Opdracht 4:
Een drankje. Voor mij is een liefdesontbijt niet compleet zonder bubbels, dus besloot ik een flesje 'Love Potion no. 9' (Cava) toe te voegen.

Opdracht 5:
Iets in de vorm van een hart. Ik besloot hiervoor een super simpel, maar zeer smakelijk bierbrood te bakken. Dan heb je ook geen gedoe met gist, rijzen en wachten. De geitenkaas verving ik door geraspte belegen kaas en ik vulde het geheel aan met cherrytomaatjes, mozarella, zonnebloempitten, een flinke snuf peper en een scheutje olijfolie. 

Opdracht 6:
Iets dat ik zelf ook zou willen eten. Dit was best lastig, aangezien ik best wel een lekkerbek ben :-) Uiteindelijk besloot ik voor deze vrolijke rainbow cupcakes te gaan. Met daartussen en omheen wat extra liefde in de vorm van een Bailey's botercreme. De enige uitdaging was het bekleden met fondant. Na een paar mislukte pogingen, met steeds scheurend fondant besloot ik om het iets anders te doen en wikkelde ik de torentjes in marsepein. 

Opdracht 7:
Koop of maak een leuk cadeautje. Ik vond een leuk rieten hart dat ter decoratie kan worden opgehangen. Een paar dagen later vond ik tijdens het shoppen toevallig een hele leuke theemok die ik ook kocht voor mijn swaptoffer. En omdat het voor Valentijn was besloot ik in de mok een kleine verrassing te doen. Een paar marsmellow-chocolade lolly's.


Mijn 'swaptoffer' Mireille heeft mijn pakket intussen ontvangen en was wild enthousiast! :-) Dat maakt al het werk meer dan waard. 

Komende week zal ik bloggen over het pakket dat ik ontving van Marije.

Ik kijk nu al uit naar de volgende foodswap!







zondag 27 januari 2013

Lunch bij Niven?

Per toeval zag ik vorige week een tweet voorbij komen van Niven Kunz, chefkok van het met één Michelinster bekroonde restaurant Niven te Rijswijk.

In deze tweet riep hij op om een foto en omschrijving van je lunch te tweeten om zo kans te maken op een lunch voor vier personen in zijn restaurant. Dat laat ik me geen twee keer zeggen!

Afgelopen week heb ik, bijna dagelijks, visueel bijgehouden wat mijn lunch was om deze vervolgens digitaal te delen. Een foto maken van mijn lunch in de drukte van de kantine vond ik een beetje ver gaan, dus ik heb me beperkt tot de dagen dat ik achter mijn bureau at, of wanneer ik thuis was.

Hieronder een overzicht...


Met de klok mee:
Leftover sushi die we hadden besteld bij Tokyo Kitchen Leiden
Wit bolletje met jonge kaas en hardgekookt ei, een mandarijn en een kiwi
Jasmijnthee met een homemade cupcake met Baileys botercreme
Smoothie van melk, frambozen, chiazaadjes, gebroken lijnzaad, cacao en dadels
Volkoren broodje met geitenkaas en honing, wit broodje smeerworst, melk en een sinaasappel
Bulgursalade met tomaat, rucola, feta, munt, peterselie, walnoten en vegetarische balletjes
Pannenkoekjes van banaan, ei, geraspte kokos en kaneel met een flinke dot honing erop


De wedstrijd eindigt op 30 januari, dus ik heb nog maar een paar dagen om mijn lunch de digitale, wijde wereld in te gooien om zo kans te maken op die fantastische prijs.

Fingers crossed!




zondag 6 januari 2013

Soep met een Marokkaans tintje

Ik ben constant op zoek naar nieuwe recepten en lekker eten. Via de nieuwsbrief van Martha Stewart kreeg ik een recept voor 'Moroccan meatball soup with sweet potato' onder ogen.

Aangezien ik nog 2 mooie, biologische, zoete aardappelen had liggen waarvoor ik nog niet had bedacht wat ik ermee zou doen, besloot ik dit recept eens uit te proberen met wat kleine aanpassingen.

Bij de Islamitische slager haalde ik 300 gram lamsgehakt, omdat ik geen rundvlees eet. Het uitje verving ik door een sjalotje en voor wat extra pit in het geheel voegde ik twee theelepels chilipoeder toe aan de gehaktmix. Wij houden thuis wel van een beetje spicy! En omdat ik haat-liefde verhouding heb met koriander verving ik deze door platte peterselie. Uiteindelijk heb ik maar een zoete aardappel gebruikt en drie medium wortels.

Het resultaat zag er als volgt uit:




Volgende keer doe ik nog een paar tweaks, nl. een handje rijst meekoken in de soep. Nu was de soep iets te 'waterig' naar onze smaak. En iets meer chili, misschien zelfs wel een half gehakt chilipepertje meebakken met de groenten om het geheel iets meer pit te geven.

Al met al een blijvertje dat niet teveel tijd en moeite kost voor een doordeweekse avond.