vrijdag 6 september 2013

Foodswap - Hou vast dat vakantiegevoel, wat ik kreeg

Eind vorige week blogde ik al over het pakket dat ik samenstelde voor Betina in het kader van de Vakantie foodswap. Ik ontving zelf ook een mooi pakket, van Betina! Zij koos als vakantieland voor Italië.

Het volgende zat er in mijn pakket:

  1. Zoek drie lokale producten die gegeten kunnen worden.Ik kreeg een heerlijke olijfolie, risottorijst en een fles met tomatensalsa voor in de pasta.
     
  2. Koop een magazine/ kookboek uit het land waar je op vakantie bent. Zoek een recept eruit en stuur zo veel mogelijk ingrediënten mee
    Betina stuurde me een editie van de smaak van Italië, waar zij een salade met witte bonen en artisjokken in had gezien. Deze stuurde zij ook mee met het pakket.
  3. Zoek iets dat niet eetbaar is, maar wel eten uitbeeldt.
    Ik ontving een pakje super grappige servetten met daarop sardientjes en citroenen.
  4. Zoet! Een zakje snoepjes, een reep chocolade, een candybar of iets dat je ziet en onweerstaanbaar zoet is.
    Dit werd een pak bitterkoekjes. Op het briefje dat ze had toegevoegd stond 'lekker voor bij de koffie', maar aangezien ik geen koffie drink heb ik ze samen met Dammie opgesnoept bij een grote pot thee.
  5. Een recept uit je vakantieland. Je lievelings eten. Sluit minimaal 1 ingrediënt bij.
    Betina stuurde me pizza mix van Molen de vlijt, samen met een blikje tomatenpuree en een blik gepelde tomaten met een linkje naar haar eigen recept voor pizza Margherita. Die ga ik beslist binnenkort uitproberen.
  6. Zoek een weblog/ site van je vakantiebestemming. Zoek een recept maak/ kook/ bak het en stuur het op. Voeg ook het recept toe voor je Swaptoffer.
    Hier koos ze voor een heerlijke Pesto Genovese van de website van Koken met Antoinette. De pesto is direct 'gesneuveld' op de boterham en de volgende avond door de spaghetti met wat fijngesneden kerstomaatjes erdoor.
  7. Vakantie maakt dorstig. Sluit iets bij dat je kunt drinken. Dat kan iets met of zonder alcohol zijn. Een siroop of een likeur. Wel iets uit je (fictieve) vakantieland.
    Ik kreeg een flesje huisgemaakte limoncello, welke al koud staat om binnenkort gedronken te worden.



Ook deze editie van de Foodswap was weer erg leuk en geslaagd. Ik kijk nu alweer uit naar de volgende editie!

zondag 1 september 2013

Foodswap - Hou vast dat vakantiegevoel, wat ik maakte

Een tijdje terug kondigde Es aan dat er weer een nieuwe Foodswap van start zou gaan. Omdat ik de vorige spijtig genoeg aan mij voorbij moest laten gaan in verband met vakantie, meldde ik mij direct aan voor deze editie. Met de Foodswap stellen de deelnemers een pakket samen met (huisgemaakte) lekkernijen aan de hand van een thema voor een 'swaptoffer'. Dit keer was het thema 'Hou vast dat vakantiegevoel' dat ik mocht uitvoeren voor Betina.

Ik hoefde niet lang na te denken over de (fictieve) bestemming; Japan. Dit land staat al een eeuwigheid op mijn lijstje om nog een keer te bezoeken. Tot nu toe is het er helaas nog niet van gekomen.

De zeven opdrachten waren als volgt:
  1. Zoek drie lokale producten die gegeten kunnen worden.
  2. Koop een magazine/ kookboek uit het land waar je op vakantie bent. Zoek een recept eruit en stuur zo veel mogelijk ingrediënten mee, zodat je Swaptoffer het zelf kan maken. (Stuur ook het magazine / kookboek mee!)
  3. Zoek iets dat niet eetbaar is, maar wel eten uitbeeldt.
  4. Zoet! Een zakje snoepjes, een reep chocolade, een candybar of iets dat je ziet en onweerstaanbaar zoet is.
  5. Een recept uit je vakantieland. Je lievelings eten. Sluit minimaal 1 ingrediënt bij.
  6. Zoek een weblog/ site van je vakantiebestemming. Zoek een recept maak/ kook/ bak het en stuur het op. Voeg ook het recept toe voor je Swaptoffer.
  7. Vakantie maakt dorstig. Sluit iets bij dat je kunt drinken. Dat kan iets met of zonder alcohol zijn. Een siroop of een likeur. Wel iets uit je (fictieve) vakantieland.
Deze editie waren er wat minder opdrachten waarbij je zelf iets moest maken, maar vooral dingen moest kopen. En dus begon de jacht naar leuke en lekkere dingen voor in het pakket.

Opdracht 1:
Bij de toko kocht ik Japans gekruide pinda´s, instant miso soep en ingelegde daikon (lekker in de sushi, uit het vuistje of op een boterham met kaas).

Opdracht 2:
Ik heb diverse boekwinkels afgelopen op zoek naar een leuk Japans kookboek. Zonder succes. Uiteindelijk vond ik een Japans kookboek, gewoon bij de toko. Het recept dat ik voor Betina uitkoos was Ramen (noedelsoep). Ik vind het heerlijk. Als ingrediënt voegde ik Udon noedels toe.

Opdracht 3:
Ik ben gek op taart, dus toen ik dit decoratie taartje vond was ik gelijk verkocht.

Opdracht 4:
Bij de toko hebben ze letterlijk schappen vol met de 'vreemdste' en meest kleurrijke Aziatische snoepjes. Ik wilde eigenlijk Kitkat met groene thee smaak kopen, maar dit hadden ze niet in het assortiment. Uiteindelijk koos ik voor een soort koekjes, gevuld met chocolade en marshmellows met druivensmaak.

Opdracht 5:
Hier hoefde ik niet eens over na te denken. Ik ben gek op sushi, je mag me er 's nachts voor wakker maken.

Opdracht 6:
Ik vond twee recepten die mij erg aanspraken en omdat ik niet wilde kiezen, besloot ik ze allebei te maken.
Groene thee koekjes met witte chocola en amandel en Daifuku (alleen liet ik hierin de aardbei achterwege, omdat ik niet zeker wist hoelang deze goed zou blijven).

Opdracht 7:
Hiervoor vond ik (ook bij de toko) een mooi flesje sake met bubbels


Ik kijk alweer uit naar de volgende Foodswap. Zo eerst maar eens mijn pakket ophalen bij de buren en lekker smikkelen.

maandag 8 juli 2013

#Synchroonkijken met Else Kramer

Via Twitter zag ik een oproep voorbij komen van fotografe Else Kramer die op zoek was naar zoveel mogelijk deelnemers voor het project #synchroonkijken.

In dit project kreeg je als deelnemer in de periode 1 t/m 7 juli elke dag de opdracht om iets te fotograferen en dit vervolgens via social media te delen met de hashtag #synchroonkijken, waarna Else  de foto's bundelden op Pinterest borden.

In korte tijd werd het een enorme hype. Van zo'n 500 deelnemers groeide het project naar ruim 1250 deelnemers waardoor Else vrijwilligers nodig had om te helpen 'pinnen' op de Pinterest borden en zelfs Radio Rijnmond besteedde aandacht aan het #synchroonkijken.

De volgende opdrachten kwamen aan bod:

Dag 1: Fotografeer sokken.
Dit zijn mijn 'huissokken', lekker warme voetjes op de bank          

Dag 2: Fotografeer iets dat je hebt gemaakt.
Een gezonde snack in de vorm van een zwarte bonenburger met frietjes van zoete aardappel

Dag 3: Fotografeer de zomer.
Dit was nou net zo'n dag die eerder op de herfst dan op de zomer leek. Het was binnen warmer dan buiten

Dag 4: Fotografeer blauw.
Mijn nieuwe jas, die ik onlangs bij de sample sale van Goosecraft heb gekocht

Dag 5: Fotografeer leegte.
De lege doos waar de flapjacks in zaten die ik met de laatste vegan foodswap kreeg van Lucy

Dag 6: Fotografeer iets kleins.
Een foto van mijn muntplantje dat nu eindelijk begint te groeien

Dag 7: Fotografeer jezelf.
Een selfie met het dak open, op weg naar huis van een verjaardag



Wát een leuk project was dit! Om samen met ruim 1250 deelnemers synchroon te kijken en fotograferen.

Een volgende keer doe ik zeker weer mee. Al is het alleen maar om plaatjes te kijken en te zien wat anderen inspireert.

maandag 1 juli 2013

Buitengewoon in het land, een buitengewone ervaring

Vorige week schreef ik al over Buitengewoon in het land waar ik via Vakantieveilingen voor een leuke prijs kaartjes voor had kunnen bemachtigen. Afgelopen vrijdag was het dan eindelijk zo ver.

Bij binnenkomst werden we hartelijk ontvangen met een glaasje bubbels en een amuse van puree van knolselderijpuree, met krokant gebakken spekjes en gefrituurde peterselie, geserveerd in een eierschaal. Terwijl de gasten langzamerhand binnendruppelden, stonden de meesten al lekker met elkaar te kletsen en was er al een fijn sfeertje merkbaar.

Toen iedereen er was, werden we officieel welkom geheten door Diederik Kahrel van Buitengewoon in het land die in het kort vertelde wat het concept inhoudt. Daarna kwamen Dennis van Rijen van Dapeppa en chefkok Louis Meisen met veel enthousiasme aan het woord over de koekjes van Dapeppa en het menu van deze avond. Tot slot was Jacinta Janmaat, directrice van Zuidpark aan het woord die met humor en enthousiasme vertelde over het ontstaan van Zuidpark en de bijbehorende moestuin op het dak, die we vervolgens met eigen ogen mochten bewonderen. Echt heel gaaf wat ze hier gedaan hebben! Hier kunnen meer bedrijven een voorbeeld aan nemen.


Na de rondleiding werden we naar een ruimte geleid waar één lange tafel al gedekt was voor alle gasten. Door de kou en de regen was het jammer genoeg niet mogelijk om buiten te dineren, maar dat mocht de pret niet drukken. Er was vooraf aan alle gasten gevraagd een dinerbord mee te nemen en op de achterkant een inspirerende quote of tekst te schrijven en bij het aan tafel gaan was het de bedoeling om niet achter je eigen bord te gaan zitten. Op de achterkant van het bord op mijn plek stond ´Groei door ontdekken´. Mooie spreuk.


De gerechten werden geserveerd per cluster van zes gasten en terwijl het buiten koud, nat en guur was, was het binnen erg gezellig en werd flink gekletst en heerlijk gegeten.Per gang kwam er elke keer weer iets lekkers op tafel en ook kwam chefkok Louis steeds vertellen over de herkomst van de producten, ingredienten in het gerecht en hij gaf zelfs kooktips!

De paprika's met feta, waarvan het recept te vinden is op de site van ZTRDG vond ik echt heerlijk. Maar wat mij nog het meest heeft verrast, was de gepofte ui. Nooit geweten dat die zó lekker zou kunnen zijn. Die ga ik binnenkort thuis eens uitproberen. Bij elke gang was er door een sommelier van Lindenhoff Wijn die op gepassioneerde wijze alle bijzonderheden over de gekozen wijnen vertelde. Van informatie over de druif en de streek, tot leuke weetjes over het productieproces en de al dan niet aanwezige zwavelgehalten in de wijnen.

Na afloop van het diner kon er in de foyer rustig nagenoten worden onder het genot van een kopje koffie of kruidenthee met koekjes (en boterkoek van de bbq) van Dapeppa.



Voordat we naar huis gingen kregen we ons eigen bord, schoon en zonder spreuk, weer terug. Met een leuk afscheidscadeautje in de vorm van een mooie pot met mix voor koekjes van Dapeppa. 

Om thuis zelf eens lekker de koekenbakker uit te hangen.

zondag 30 juni 2013

Vegan Package Swap - Wat ik kreeg

Een kleine twee weken geleden schreef ik over het pakket dat ik samenstelde voor Lucy uit Kent, in het kader van de Vegan Package Swap die elke maand door de website van 'All about vegan food' wordt georganiseerd.

Lucy heeft mijn pakketje ook ontvangen en was er (samen met haar kat) erg enthousiast over. Met name de zeezout-rozemarijn crackers van Wasa vond ze erg lekker.

Het pakket van Lucy zat vol met de volgende smakelijke goodies:

- Verschillende smaken thee, waaronder groene thee, Mulled Spice Tea en Lavender Earl Grey van Twinings
- Twee zakjes met rozijnen van Nakd met een smaakje. Die met limoensmaak is al op ;-)
- Jammie Dodgers, een soort zandkoekjes met frambozenvulling.  Mijn man hoopte al op koekjes, dus je begrijpt dat we deze direct hebben uitgeprobeerd. Erg lekker!
- Flapjacks met chocolade en dadels
- Rijstwafels. (Hier heb ik wel een beetje om moeten lachen, want ik heb haar ook rijstwafels gestuurd)
- Zuivelvrije (witte) chocolade
- Een Bliss Bar! en Energy Bomb! reep
- En een stukje heerlijk geurende zeep van Lush



Deze editie was wat mij betreft weer een succes. Ik ben benieuwd van wie ik volgende keer een smakelijk pakket mag ontvangen.

zondag 23 juni 2013

Buitengewoon in het land

Sinds 2011 organiseert cateraar Grand Catering een unieke ervaring op dinergebied. Onder de naam Buitengewoon in het land worden er elk jaar in de periode juni-september onvergetelijke all-in diners georganiseerd op bijzondere locaties door heel Nederland.

Het 'restaurant zonder muren' reist door heel Nederland. En heeft een nauwe samenwerking met regionale producenten, landeigenaren, chefkoks en restaurateurs die het een uitdaging vinden om op bijzondere locaties met bijzondere producten te koken, zoals in een boomgaard, een weiland, een wijngaard of een eeuwenoude moestuin. Met regionale, ambachtelijk geproduceerde ingrediënten – sla en kruiden die een paar uur voor het diner geplukt zijn, vers fruit afkomstig van de bomen om je heen, oesters die net uit zee komen en vlees of vis van onbesproken komaf.

Voor € 98 per persoon, maak je gebruik van een arrangement, op een unieke locatie, bestaande uit:

·        Welkom met bijzonder en lokaal aperitief
·        Rondleiding op de unieke locatie
·        5-gangen sharing diner op een geheime en unieke plek
·        Gerechten bereid door een topchef die alleen gebruik maakt van
        seizoensgebonden ingrediënten uit de regio
·        Topwijnen afgestemd op het menu
·        Ontspannen avondwandeling
·        Afsluiting met slow koffie en bijzondere kruidenthee

Voor 2013 staan onder andere de volgende locaties op de planning:
- de abdij van La Trappe
Radio Kootwijk
- Het dak van Zuidpark Amsterdam

De locatie op het dak van het Zuidpark sprak mij direct aan toen ik op de site ging kijken. Het leek mij leuk om hier eens te eten, maar eerlijk gezegd vond ik het wel wat prijzig. Voor datzelfde geld kun je namelijk ook in een restaurant (met ster) eten, mét een overnachting erbij. Zonder wijn, dat dan weer wel.

Toevallig zat ik een paar weken hierna even op de site van Vakantieveilingen waar je kon meebieden op een compleet etentje voor 2, met Buitengewoon in het land, op het dak van het Zuidpark. Ik besloot een gokje te wagen en won de veiling! Nu zijn we er aanstaande vrijdag gewoon bij, tegen een heel mooi prijsje!

Ik ben heel benieuwd naar wat we voorgeschoteld krijgen.

woensdag 19 juni 2013

Vegan Package Swap - wat ik stuurde

Via Facebook ontdekte ik onlangs de Vegan Package Swap

Meedoen is simpel:

  • Meld je aan op de website
  • Geef aan of je binnen je eigen land/continent wilt verzenden of wereldwijd
  • Koop voor EUR 15 aan veganistische lekkernijen 
  • Verstuur het uiterlijk de 15e van de maand naar je 'swaptoffer'
Elke maand ontvang je eerst een mailtje ter reminder, waarbij je niets hoeft te doen als je meedoet. Besluit je een maand over te slaan, dan kun je je via diezelfde mail afmelden voor die betreffende ronde. Een paar dagen later ontvang je de naam en adresgegevens waar je pakket naartoe moet worden gestuurd. 

Het swaptoffer waar je aan gekoppeld wordt is ook degene die zijn/haar pakket naar jou verstuurt. Via de website kun je elkaar een berichtje sturen, bijvoorbeeld om te informeren naar iemands voorkeuren of om aan te geven dat het pakketje onderweg is.

Voor de ronde van juni is Lucy uit Kent (Engeland) mijn swaptoffer. Als niet-vegan vond ik het nog best wel lastig om geschikte producten te kiezen. Ik had bijvoorbeeld graag Bastogne koeken willen sturen, maar hier blijkt ei in te zitten. Uiteindelijk koos ik, na een rondje etiketten lezen in de supermarkt, de volgende producten voor haar uit.



- Dunne crackers van Wasa met rozemarijn en zout 
- Een pak rijstwafels met zeezout
- Een fles schenkstroop voor over de pannenkoeken 
- Een reep pure chocolade van Tony's Chocolonely
- Bij AH vond ik een rolletje dadel-amandel 'brood' van Edendi
- Een pak met zes doosjes gedroogd fruit
- En tot slot een pak kaneelkoekjes van Verkade

Al met al een leuk pakket, met veel lekkers. Ik ben heel benieuwd wat Lucy ervan vindt en wat ze naar mij stuurt. 

Wordt vervolgd.... 

maandag 27 mei 2013

4D Tasting met Food Inspiration

Een tijdje geleden zag ik via Twitter een geretweet berichtje voorbij komen waarin Food Inspiration proevers zocht voor hun speciale 4D magazine! In samenwerking met Koppert Cress zou er een 4D tasting video worden gepresenteerd. Je kon je via hun site een pakketje (met 3D bril) aanvragen dat nodig was voor deze unieke ervaring. Zo gezegd, zo gedaan.

Gistermiddag was het dan zover! De postbode bezorgde mijn pakketje lekker op tijd om precies 13.30uur,  dus om 14.00uur zat ik met een 3D-bril op mijn neus achter de laptop. Het blijft vreemd om met een 3D bril bovenop je eigen bril ergens naar te kijken, maar met een sterkte van -5 is er niet veel keus.

Het magazine is mooi, met een leuke (3D) look, feel en muziek en het is apart hoe de 3D effecten toch wel goed uitkomen, ondanks dat je toch vrij dicht op een scherm zit. Ik moet bekennen dat ik het grootste deel van het magazine vluchtig heb doorgebladerd tot ik bij het item kwam waar alles om draaide: de 4D tasting video.

In deze video neemt Rob Baan, eigenaar van Koppert Cress, je mee op een reis van de zintuigen terwijl hij wat meer vertelt over de vier ingrediënten in het tasting pakket



- Salty Fingers, een lekker zoutig 'vetplantje'
- From Age, een blad dat qua geur en smaak het dichtst bij een rijpe Franse kaas komt
- Oyster Leaves
- en als laatste de Sechuan Button.

De eerste proeverij bestaat uit de Salty Fingers, samen met de Oyster Leaves. Persoonlijk vond ik hier niet zoveel aan. De Salty Fingers op zichzelf vond ik daarentegen wel erg lekker. Het deed mij nog het meest denken aan zeekraal, maar dan zachter van structuur.

De tweede proeverij was het From Age blad. Dat inderdaad ruikt én proeft naar een rijpe Franse kaas. Nu ben ik niet echt een kaasliefhebber, maar ik vind het erg bijzonder hoe ze met een blad die smaak en geur kunnen oproepen.

De laatste proeverij was ook het meest spectaculair, namelijk de Sechuan Button. Op de pagina in het 4D magazine met het filmpje, staat in grote letters 'Eet niet heel de Sechuan button in één keer op!' Rob vertelt ook heel duidelijk dat je van het bloempje maar een heel klein flintertje moet afbreken om te proeven. Bij de proeverij wordt duidelijk waarom deze waarschuwing wordt gegeven.

Op het moment dat ik het stukje van de Sechuan Button doorbijt, proef ik allereerst een vrij zure smaak. Mijn speekselklieren worden enorm aan het werk gezet, of om Rob te citeren, "Je begint nu te kwijlen als een dolle bergbaviaan". Maar dat is nog niet alles. Vervolgens begint mijn tong te tintelen. Het is zo'n rare gewaarwording, dat ik het zelf niet zo goed kan omschrijven. Rob noemt dit; "Het voelt alsof je een batterij van 9 Volt tegen je tong aanhoudt". En dat komt denk ik het dichtst bij het gevoel dat ik op dat moment in mijn mond heb.

Het was ontzettend leuk om eens op een 4D manier de presentatie van het magazine mee te maken en tegelijk deze bijzondere producten te kunnen proeven.

Food Inspiration, you've inspired me!














maandag 20 mei 2013

Tony's Fair

Op donderdag 16 mei organiseerde Tony's Chocolonely de Tony's Fair in de Openbare Verlichting (Westergasfabriek, Amsterdam) waar op zeer feestelijke wijze het jaarverslag van 2012 werd gepresenteerd en de fans in het zonnetje werden gezet.

De deuren van de fair gingen om 18.00uur open voor de fans die in zeer grote getalen waren toegestroomd. Bij binnenkomst kreeg je op vertoon van je uitnodiging een bandje om, waarmee je de rest van de avond gegarandeerd was van lekkere hapjes, drankjes en entertainment.

Aan werkelijk alles was gedacht door Tony's. Zo stonden er buiten voor de deur diverse foodtrucks van onder andere Kofte kanto, Poffertjes van Bombascha, biologische friet van Fritez Haute Friture, soep van Buskruid, de Soepbus op locatie.

Binnen was het één groot feest met een tot smoothie/cocktailbar omgebouwde Mini Cooper, tafels vol met Tony's Chocolonely chocolade in diverse smaken, een kraampje waar je kon proeven van chocolade 'salami' van en cherrytomaatjes in chocolade (een zeer aparte, maar lekkere combinatie) van Archichef, een fotohoek waar je als enorme Tony's reep of de foto gezet kon worden, een tafel met een chocoladefontein en een popcornkraam. Daarnaast werden er binnen ook hapjes uitgedeeld. Zo zag ik onder andere broodjes worst (waarin chocola verwerkt was), couscous/bieten salade, een frisse salade met kikkererwten, komkommer tomaat en bonen langskomen. 

Ook aan entertainment was er geen gebrek. Er liepen een goochelaar en ballonkunstenaar rond. Die laatste maakte de meest briljante creaties, zoals een echte Bugs Bunny hoed van ballonnen. En de mannen van Chef Special zorgden voor de muzikale omlijsting.




Al met al vond ik het een zeer geslaagde avond, die absoluut voor herhaling vatbaar is. 

Tony, tot volgend jaar! 




dinsdag 23 april 2013

Sushi van Tokyo Kitchen Leiden



Toen ik nog in Almere woonde, toen was het altijd heel simpel. Had ik zin in sushi, dan bestelde ik online bij Sushi De Luxe. Veel keus en een meer dan goede service en goede prijs- en kwaliteit verhouding.

Sinds vorig jaar woon ik in Leiden en hier bleek goede sushi thuis bezorgd krijgen nog best wel een uitdaging. Een groot gemis eigenlijk. Via de sites van thuisbezorgd.nl en justeat.nl  waren er wel een paar mogelijkheden, maar dit waren voornamelijk Chinese restaurants die ook sushi verkochten.

Aangezien ik niet zulke goede ervaringen heb met sushi van de Chinees, besloot ik daar maar van af te zien.(een paar keer gegeten bij  wokrestaurants waar de sushi te droog of niet vers was en vrijwel geen smaak had) En ja, nu scheer ik ze allemaal over één kam.

Het alternatief was om de sushi als vanouds bij Sushi De Luxe te bestellen en dit op mijn werk te laten bezorgen, om het ´s avonds mee naar huis te nemen.

Tot ik niet zo heel lang geleden, per toeval, ontdekte dat Tokyo Kitchen uit Leiden ook sushi kon laten bezorgen. Hoera!!!

Tokyo kitchen is een piepklein zaakje aan de Vismarkt 4, gerund door Takashi Nakanowatari. Het assortiment beslaat diverse soorten sushi en uiteraard ontbreken de edamame boontjes, chuka wakame salade en Asahi biertjes niet.

Inmiddels heb ik al een aantal keer een bestelling geplaatst via zowel thuisbezorgd.nl als justeat.nl en ook al is deze Japanner iets duurder dan die uit Almere. De kwaliteit is meer dan prima en dus absoluut voor herhaling vatbaar!





vrijdag 8 maart 2013

Faalactie Thalys

Een paar weken geleden las ik op de site van Cosmopolitan bij toeval dat Thalys een actie had bedacht in het kader van Internationale Vrouwendag op 8 maart. Voor € 8 per enkele reis naar Parijs, Keulen of Brussel in de periode van 18 tot en met 25 maart.

Ik bedacht mij direct dat dit een perfect verjaardagscadeau zou zijn voor mijn zusje, die 24 maart jarig is. Als verrassing samen een dagje naar Parijs, het Louvre bezoeken, lekker eten in een kleine, charmante bistro en natuurlijk macarons scoren bij Laduree.

Helaas ligt de werkelijkheid iets anders. De actie zou te boeken zijn vanaf 8uur ´s ochtends. En vanaf dat tijdstip lag de site van Thalys er ook al uit. Zelfs met drie browsers open is het me niet gelukt om twee tickets te bemachtigen.



Leuk zo´n actie als lokkertje, waarbij Thalys niet genoeg capaciteit inzet voor de toestroom naar de site. Het zou me niets verbazen als ze helemaal geen 8000 tickets beschibaar hadden. Op Twitter regende het ook klachten. Er waren zelfs vrouwen die naar Station Nord in Parijs gingen, maar bedrogen uitkwamen omdat ze geen ticket, maar alleen een flesje nagellak kregen in 'Thalys-rood'.



Nu, inmiddels 2,5 uur later heb ik besloten het maar op te geven. Ik ga op zoek naar een alternatief cadeau. Gelukkig is mijn zusje niet zo kieskeurig :-)

maandag 25 februari 2013

Bakken met Bol

Twee weken geleden hield Bol.com een wedstrijd via Twitter, waarbij je een 'mannen bakpakket' kon winnen als je aangaf wat het meest romantische was dat iemand voor je gedaan heeft. Hier moest ik toch even over nadenken.

Uiteindelijk besloot ik binnen het 'bakthema' te blijven en te vertellen over die ene (en laatste) keer was dat hij voor mij een cake wilde bakken, maar de eieren vergat omdat hij het recept niet goed gelezen had. Dat was geen succes! (maar wel heel lief) Ik bedacht dat als ik dit pakket zou winnen, ik hem nog wel een keer de keuken in kon sturen om een nieuwe poging te wagen.

Tot mijn verbazing kreeg ik een paar dagen later een tweet van Bol.com waarin stond dat ik het 'vrouwen bakpakket' had gewonnen! Ik wist niet eens dat daar ook een wedstrijd voor was. Hoe dan ook, superleuk!  Afgelopen vrijdag heb ik het pakket (bakvorm, spatel en twee snijplanken) bij het PostNL agentschap opgehaald en binnenkort ga ik maar eens een cake bakken.





woensdag 20 februari 2013

Foodswap Valentijn, wat ik kreeg

Zoals eerder al geschreven in mijn vorige blog, nu een verslagje van wat ik kreeg in mijn Foodswap pakket.

Mijn foodswapper was Marije, een verzamelaar van recepten, die eerlijk bekende wat hulp te hebben gehad van haar man met het bereiden van de lekkernijen uit het pakket.

Ze had een schattig roze notitieboekje toegevoegd waarin ze per opdracht beschreef wat ze hadden gemaakt  (en ook wat was mislukt) en waar van toepassing had ze ook de bron (website of kookboek) vermeld.


Opdracht 1: iets met chocolade
Na een paar mislukte pogingen om fudge te maken, werd het uiteindelijk een heerlijke kokos-chocolade granola uit het Vintage Tea Party Book van Angel Adoree. Zeker twee weken houdbaar stond erbij. Nou, dat gaat de granola niet redden hoor. Want niet alleen door de yoghurt, maar ook uit het vuistje is deze erg lekker.

Opdracht 2: Maak een mix
Dat werd een mix voor scones. Dit wilde Marije eerst niet doen, omdat het haar afgezaagd leek. Maar de scones die ze bij Coffeelicious at trokken haar over de streep. Ik ben er blij mee, want zoals ik eerder al schreef dacht ik altijd dat scones erg moelijk te maken waren. Geheel onterecht! (ik zit een beetje in mijn scone fase denk ik)

Opdracht 3: Iets voor op de scone
Marije had lemon curd willen maken, maar omdat deze gekoeld verzonden zou moeten worden besloot ze ervan af te zien. (Stiekem ben ik daar wel blij om, want ik hou niet echt van lemon curd). In plaats daarvan werd het een chocolade-frambozenjam. die ze hier vond. Deze zet ik op mijn to-do-list, want hij is absoluut de moeite waard om zelf eens te proberen, want ook deze is echt té lekker.

Opdracht 4: Een drankje
Een 'cupcake' thee pakket, met daarin vier verschillende doosjes thee in de smaken 'Sweet Honey', 'Lovely Cherry', 'Strawberry Kiss' en 'Chocolicious'

Opdracht 5: Iets in hartvorm
Ik mag het niet zeggen, maar ik ben zo blij dat haar wafels tot drie keer toe mislukt zijn. Nu had ik als alternatief een GE-WEL-DIGE brownie met pecannoten en dulce de leche. Het recept heeft Marije van deze site gehaald.

Opdracht 6: Iets dat je zelf bij het ontbijt zou willen eten
Een heerlijk kleffe cake met appel en cranberries. Helaas zonder recept.

Opdracht 7: Een cadeautje
Ik kreeg niet één, maar wel drie cadeautjes. Een schattige sleutelhanger met een kleine cupcake eraan, een ansichtkaart (leuk voor Postcrossing!) En een bonbonniere om chocolaatjes of ander lekkers in te doen. Hij heeft al een mooi plekje gekregen op het dressoir.



Ik kan niet anders zeggen dan dat ook deze editie van de foodswap een feestje was! Leuk om te doen en leuk om verrast te worden door iemand die ook van lekker eten houdt.

zondag 17 februari 2013

Foodswap Valentijn, wat ik maakte

Een aantal keer per jaar organiseert Es de Foodswap. Hierin stellen de deelnemers een pakket samen met (huisgemaakte) lekkernijen aan de hand van een thema voor een 'swaptoffer'. Dit keer was het thema een Valentijns liefdesontbijt dat ik mocht maken voor Mireille.

Ik hoefde niet lang na te denken en meldde me gelijk aan. 

De opdrachten waren als volgt:
  1. Chocolade. Natuurlijk. Dat màg niet ontbreken wanneer het om de liefde gaat. Maak/ doe iets met chocolade. Nee, een chocoladereep opsturen is niet de bedoeling.
  2. Maak een mix voor een ontbijtproduct. Bijvoorbeeld scones, broodmix of pancakes.
  3. Maak iets dat op de scones, brood of op je pancakes gedaan kan worden.
  4. Doe iets voor een drankje in het pakket. Dat mag een fles van het één of ander zijn of een mix voor thee. Of pers citrusvruchten en maak er een lekker sapje van.
  5. Hartjes. Maak/ bak/ koop iets dat bij het ontbijt gebruikt of gegeten kan worden in de vorm van een hart.
  6. Maak iets dat je zelf ook bij je liefdes ontbijt zou willen eten.
  7. Koop of maak een leuk cadeautje. Gewoon omdat liefde voor iedereen is.

Opdracht 1:
Deze was voor mij heel simpel. Een tijdje terug kreeg ik via Anouk het recept in handen voor een goddelijke quadruple chocolate brownie

Opdracht 2:
Hier heb ik echt wel even over moeten nadenken. Ik besloot uiteindelijk voor scones met cranberry,  witte en melkchocolade te gaan. Ik had ze zelf nog nooit gemaakt, ik dacht eigenlijk altijd dat het maken van scones best ingewikkeld was. Niets bleek minder waar. 

Opdracht 3:
Iets voor op de scones. Hier wilde ik aanvankelijk een 'clotted cream' of iets met mascarpone maken, maar door tijdsdruk moest ik het wat simpeler houden en werd het een boter, met honing en een klein beetje citroen. Een kwestie van net zo lang mengen en proeven tot het naar mijn smaak was. En uiteraard bakte ik hier een paar scones bij om te proeven of het wel lekker genoeg was ;-)

Opdracht 4:
Een drankje. Voor mij is een liefdesontbijt niet compleet zonder bubbels, dus besloot ik een flesje 'Love Potion no. 9' (Cava) toe te voegen.

Opdracht 5:
Iets in de vorm van een hart. Ik besloot hiervoor een super simpel, maar zeer smakelijk bierbrood te bakken. Dan heb je ook geen gedoe met gist, rijzen en wachten. De geitenkaas verving ik door geraspte belegen kaas en ik vulde het geheel aan met cherrytomaatjes, mozarella, zonnebloempitten, een flinke snuf peper en een scheutje olijfolie. 

Opdracht 6:
Iets dat ik zelf ook zou willen eten. Dit was best lastig, aangezien ik best wel een lekkerbek ben :-) Uiteindelijk besloot ik voor deze vrolijke rainbow cupcakes te gaan. Met daartussen en omheen wat extra liefde in de vorm van een Bailey's botercreme. De enige uitdaging was het bekleden met fondant. Na een paar mislukte pogingen, met steeds scheurend fondant besloot ik om het iets anders te doen en wikkelde ik de torentjes in marsepein. 

Opdracht 7:
Koop of maak een leuk cadeautje. Ik vond een leuk rieten hart dat ter decoratie kan worden opgehangen. Een paar dagen later vond ik tijdens het shoppen toevallig een hele leuke theemok die ik ook kocht voor mijn swaptoffer. En omdat het voor Valentijn was besloot ik in de mok een kleine verrassing te doen. Een paar marsmellow-chocolade lolly's.


Mijn 'swaptoffer' Mireille heeft mijn pakket intussen ontvangen en was wild enthousiast! :-) Dat maakt al het werk meer dan waard. 

Komende week zal ik bloggen over het pakket dat ik ontving van Marije.

Ik kijk nu al uit naar de volgende foodswap!







zondag 27 januari 2013

Lunch bij Niven?

Per toeval zag ik vorige week een tweet voorbij komen van Niven Kunz, chefkok van het met één Michelinster bekroonde restaurant Niven te Rijswijk.

In deze tweet riep hij op om een foto en omschrijving van je lunch te tweeten om zo kans te maken op een lunch voor vier personen in zijn restaurant. Dat laat ik me geen twee keer zeggen!

Afgelopen week heb ik, bijna dagelijks, visueel bijgehouden wat mijn lunch was om deze vervolgens digitaal te delen. Een foto maken van mijn lunch in de drukte van de kantine vond ik een beetje ver gaan, dus ik heb me beperkt tot de dagen dat ik achter mijn bureau at, of wanneer ik thuis was.

Hieronder een overzicht...


Met de klok mee:
Leftover sushi die we hadden besteld bij Tokyo Kitchen Leiden
Wit bolletje met jonge kaas en hardgekookt ei, een mandarijn en een kiwi
Jasmijnthee met een homemade cupcake met Baileys botercreme
Smoothie van melk, frambozen, chiazaadjes, gebroken lijnzaad, cacao en dadels
Volkoren broodje met geitenkaas en honing, wit broodje smeerworst, melk en een sinaasappel
Bulgursalade met tomaat, rucola, feta, munt, peterselie, walnoten en vegetarische balletjes
Pannenkoekjes van banaan, ei, geraspte kokos en kaneel met een flinke dot honing erop


De wedstrijd eindigt op 30 januari, dus ik heb nog maar een paar dagen om mijn lunch de digitale, wijde wereld in te gooien om zo kans te maken op die fantastische prijs.

Fingers crossed!




zondag 6 januari 2013

Soep met een Marokkaans tintje

Ik ben constant op zoek naar nieuwe recepten en lekker eten. Via de nieuwsbrief van Martha Stewart kreeg ik een recept voor 'Moroccan meatball soup with sweet potato' onder ogen.

Aangezien ik nog 2 mooie, biologische, zoete aardappelen had liggen waarvoor ik nog niet had bedacht wat ik ermee zou doen, besloot ik dit recept eens uit te proberen met wat kleine aanpassingen.

Bij de Islamitische slager haalde ik 300 gram lamsgehakt, omdat ik geen rundvlees eet. Het uitje verving ik door een sjalotje en voor wat extra pit in het geheel voegde ik twee theelepels chilipoeder toe aan de gehaktmix. Wij houden thuis wel van een beetje spicy! En omdat ik haat-liefde verhouding heb met koriander verving ik deze door platte peterselie. Uiteindelijk heb ik maar een zoete aardappel gebruikt en drie medium wortels.

Het resultaat zag er als volgt uit:




Volgende keer doe ik nog een paar tweaks, nl. een handje rijst meekoken in de soep. Nu was de soep iets te 'waterig' naar onze smaak. En iets meer chili, misschien zelfs wel een half gehakt chilipepertje meebakken met de groenten om het geheel iets meer pit te geven.

Al met al een blijvertje dat niet teveel tijd en moeite kost voor een doordeweekse avond.







zaterdag 5 januari 2013

Bubble tea

Begin vorig jaar las ik online een artikel over Bubble Tea en hoe populair het Taiwanese drankje is in Azië. Het intrigeerde me en ik wilde het proberen, maar in alle drukte rondom de voorbereidingen voor het huwelijk verdween het het en beetje naar de achtergrond. Bovendien was ik vergeten de link van het artikel op te slaan, dus ik vergat het.

Totdat ik tijdens onze huwelijksreis Snowflake ontdekte, waar ze de Bubble tea verkochten. Snowflake is een Taiwanese keten die in Azië diverse vestigingen heeft waar ze naast de Bubble tea ook andere Taiwanese dessert specialiteiten verkopen.

Ik besloot het te proberen en ik was gelijk verkocht. Liters en liters aan Bubble tea heb ik gedronken in de 10 dagen dat we in Maleisië waren. Je kunt het (bijna) een verslaving noemen.

Je zult begrijpen dat eenmaal thuis het best afzien was dat er nergens (in de buurt) een Bubble tea tentje te vinden was. Op internet werd ik ook niet veel wijzer waar ik het zou kunnen vinden, dus besloot ik het zelf maar te maken. Een bezoekje aan de toko en een aantal pogingen later, waarbij ik steeds wat kleine aanpassingen deed, kwam ik tot een versie die ik erg dicht bij de 'originele' vind komen, maar dan op mijn manier.

Wat heb je nodig?


  • Een pot sterke thee, afgekoeld (ik koos hier voor earl grey)
  • Tapioca balletjes. Ik ga uit van ca. 5el. per persoon. (verkrijgbaar bij de beter gesorteerde toko)
  • Blikje gecondenseerde melk
  • Honing naar smaak
- Zet een potje sterke thee en laat dit volledig afkoelen
- Kook de balletjes in ruim water, onder regelmatig roeren, tot ze helemaal doorzichtig (en dus gaar) zijn. Dit kan zo'n 30-40 minuten duren.
- Spoel de balletjes af onder de koude kraan als ze gaar zijn en bewaar tot gebruik in een bakje met koud water
- Doe de balletjes in een groot glas
- Schenk er de thee bij tot ca. 2/3 in het glas
- Voeg de gecondenseerde melk toe en roer
- Evt. kun je naar smaak honing toevoegen